HpFans-Bg.com “Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” |
|
| 1 урок | |
| | Автор | Съобщение |
---|
(= Smile =)
Възраст : 30 Дом : бездомна Брой мнения : 5026
| Заглавие: 1 урок Съб 13 Дек 2008, 09:12 | |
| 1 урок
Ривъроу вече беше седнала на стола си, в кабинета по История на магията и чакаше учениците да се приготвят. Някои още не бяха пристигнали. След няколко минути всички ученици бяха по местата си и чакаха професора да започне урока. Анн се усмихна и се изправи. - Здравейте ученици. Аз съм професор Анн Ривъроу. С някои от вас се срещнахме и по Билкология. Тази година аз ще ви предавам История на магията, Билкология и Трансфигурация. Някои ученици вече знаят, че държа на дисциплината. Е, за тези, които не знаят, повтарям – така е. Не съм прекалено строга ще си позволяваме и шеги от време на време, но все пак не трябва да изоставаме с материала. Днес ще учим за келтите друиди, а другият път ще се запознаем с Мерлин. Надявам се уроците да са ви интересни и да си пишете редовно домашните. Смята се, че келтите са били първите хора, населявали Европа на Север от Алпите. Свидетелство за съществуването и произхода на келтите е имало и в много други места по света: Ирландия, Британия, Турция, България. Келтскта култура се е развивала до началото на Новата Ера. Техните оръжия са били високо развити, имали са познания по металолеене, което им е позволило да произвеждат дълги брадви,оръдия и други инструменти. Келтите населявали почти цяла Европа и дори достигнали до Мала Азия както и Галатия, където те за първи път били покръстени в Християнската Вяра. Описвали ги като горди, невежи, свирепи и диви. Този образ е останал и до днес. Но тези описания са били далеч от истината. Келтите са били предимно земеделци и скотовъди. Все пак няма съмнение,че ако се е наложило да се бият, те са ставали свирепи, но не са били в никакъв случай безумна тълпа, която е била жадна за кръв и варвари, които са се скитали из Европа, както казват много от писателите... Понеже са били дълбоко свързани със Земята,то и тяхната религия си остава такава. Едновременно възвишени и близки до същността на човека са техните Богове. Техните жреци - магьосници са се наричали друиди. Тяхната слава не е изчезнала дори и днес. Много от приказките, в които се говори за феи, могъщи вълшебници, всъщност пазят спомена именно за друидите и келтската митология. Какво означава друид и друидство? Друидството е пробуждане на древната келтска вяра, която вижда Земята като свещенна . То насърчава нравственост, основана на истината, честта, силата и справедливостта. Друидите са били жреци на келтските богове. Те са били хора, познаващи тайните на живота и смъртта. Имали са осем Велики Празника, свързани със Слънчевите цикли. Благодарение на обредите, които са изпълнявали по това време, светът е оцелявал и се е крепял на тях. Всъщност, само два са били най-големите от тях: Белтане на 1 май и Самхаин - 31 Октомври. Единият наричали Огънят на Живота а другият - Огънят на Мира. Празниците на друидите били свързани, макар и в по-малка степен с фазите на Луната. След шестият лунен ден те събирали бял имел - растение, на което те придавали голямо ритуално значение. Друидите са изпълнявали ролята на съдии, лекари, ясновидци, магьосници, мистични и духовни учени; с други думи те са били религиозната интелигенция в своето общество. Митологията описва друидите като хора притежаващи редица магически сили като ясновидство и пророчество, контрол над времето, лекуване, левитация и превръщане в различни животни. Обучението им е било толкова задълбочено, че в края му те са били буквално ходещи енциклопедии. Една от думите, които добре ги описва е "жреци". Връзката на друидите с природата е източник на всичките им сили, както в обществото, така и в магиите. Разбирайки тази връзка друидът се обединява с природата и така научава всичко, което й е известно. Така друидът се превръща в нещо като природен мистик. Това е урока ви за днес, ученици. Нямате домашно. Ще се видим другата седмица. | |
| | | emmawatson2 Слидеринка
Възраст : 29 Брой мнения : 172
| Заглавие: Re: 1 урок Нед 14 Дек 2008, 01:15 | |
| Стейси дигна ръка: -Бях чела,че жрец е понятието за магьосниците,повреме на рицарството.Т.е. те са онези природни магйосници,които изцеряват рани и пращат молитви за здраве.Вярно ли е? | |
| | | lady_fairy_of_the_lake Рейвънклоука
Възраст : 31 Дом : Рейвънклоу Галеони : 352 Брой мнения : 220
| Заглавие: Re: 1 урок Пон 15 Дек 2008, 06:03 | |
| - Аз пък си мислех, че "жрец" е човек, който почита дадено божество и посвещава живота си на това божество. Принася в негова чест жертви, като агнета и други животни, че дори и хора. - каза Ан. | |
| | | (= Smile =)
Възраст : 30 Дом : бездомна Брой мнения : 5026
| Заглавие: Re: 1 урок Пон 15 Дек 2008, 07:39 | |
| - Хм - професора се замисли над въпросите на момичетата и каза - Жреците определено не са били само по рицарското време. Жреци можем да кажем, че е имало винаги. Те са един вид връзка между земята и Бога. Ан, ти може би си по-права. Те служели на боговете, извършвали ритуали в тяхна почит. Но били и най-начетените, така да кажем. Изпълнявали много роли, не само на жертвоприношители. Те били и астрономи и астролози, математици, архитекти, лекари, историци, музиканти, магьосници и т.н. Ритуалите, които извършвали, разбира се били различни за различните времена и племена. Жреците в Египет, например, се различавали от славянските жреци - така наречените влъхви. Правилно ли съм схванала въпроса ви? - попита Ривъроу. "Жрец" бе толкова широко понятие, че можеше да говори до другия ден за жреци. А тя се стремеше да каже точно това, което искаха да знаят учениците й. | |
| | | lady_fairy_of_the_lake Рейвънклоука
Възраст : 31 Дом : Рейвънклоу Галеони : 352 Брой мнения : 220
| Заглавие: Re: 1 урок Пон 15 Дек 2008, 09:50 | |
| - Вече всичко ми се разясни, благодаря ви професоре за изчерпателния отговор. - усмихна се Ан. После Кристен събра нещата си и тръгна към общата стая на Рейвънклоу. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: 1 урок | |
| |
| | | | 1 урок | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |